Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                     Jó tudni......

 

   

t-alom-kek-kislany.jpgramszika-2012-mj1.jpg

 

 

Napjaink aktuális kérdése a tesztekről-betegségekről megjelent több információ honlapokon és orvosi  oldalakon érhetők el..hivatalos forrásból!

 A P e r z s a ! tenyésztett fajta soha és semmilyen körülmények között sem tudna szabadban élni vagy szaporodni!

/ most itt persze a valóban Perzsát értem nem azokat a cicákat akinek van egy kis hosszabb szőrük meg házi macska szerű fejük..keverék valójuknak megfelelően az ilyen cicák mások/

 

Kép

Minden kiscica ellenállhatatlanul  aranyos ennek ellenére meg kell gondolni  vállalja  ,hogy évekre megossza vele az életét? 

Kép

Kép

Ne vegyen hirtelen ötlettől vezérelve macskát.Macskás folyóiratokban,kiállításokon és leginkább személyes látogatáskor megszemlélheti a választott fajtát- tartást-feladatokat és az anyagi vonzatát a cica tartásnak .Megoldott /átgondolt e a Perzsa cicával élt évek  a változást hozható életünkben..van olyan családtagunk akire jó szívvel rá tudjuk bízni ha nem tudjuk hosszabb-rövidebb időre magunknál tartani?

 

Kép

Kép

Kép

Milyen fajta cica illik az Ön természetéhez az életstílusához,kizárólag lakásban fog élni vagy szabad kijárása lesz /ez esetben rövid szőrű fajtát válasszon/?A hosszú szőr napi ápolást igényel.ramszi-baby-ma-2012-jul21.jpg

 

 

 

Kép

Nőstény vagy kandúr a legmegfelelőbb?/A kandúrok ivartalanítva problémamentes és nagyon kedves , ragaszkodó állatok, nem valós  ez esetben a rossz hírük keltése, jelölés a csavargás. A nőstény perzsa cica 10-12 hónaposan éri el az ivarérettséget, a perzsa kandúr viszont eredményesen fedező leginkább- 15-18 hónapos korában lesz és addigra fejlődik ki teljesen.Ez a szám inkább statisztikai, itt nálam sokkal előbb lettek ivarosak a kandúr cicáim..volt aki már 8 hónaposan -másik viszont csak 2 éves korban..az ivaros kandúrok többnyire nem nem tarthatók együtt.

 

 

 

A cicák felnevelése költséges hobbi-.A szülők ma már tenyészetekben teszteltek fertőző és örökletes betegségekre.Rendszeresen oltottak,a legjobb  eledeleken tartottak!Kép

 

A kiscicát is lehet nevelni egy kicsit, tűrje a fésülést -vannak tabu helyek a lakásban .A cicák nagyon ragaszkodnak a pontos napirendhez, mikor van az evés és a játék ideje , jó az időérzékük.Kép

Kép

 

 

kiscicának új otthonában meg kell birkóznia az idegen hangokkal és zajokkal,a cicák hallása rendkívül finom ezért az átálláshoz mindenekelőtt nyugalomra is szüksége van.

A gyerekekkel különösen vigyázni kell , ne játszanak vele vadul először csak figyeljék a cicát és ne erőltessenek semmit,a három évnél fiatalabb gyermektől még nem elvárható megértse hogyan kell bánni egy cicával.Később is fontos a szülői felügyelet.

Sajnos komoly fájdalmat  tudnak okozni még akaratlanul is gyerekek a cicának , pszichés megterhelés, a túláradó szeretet egy rossz mozdulat , egy nyitva hagyott ajtó -ablak végezetes lehet -bizony nagyon oda kell figyelni a szülőnek mindezekre, mert a cica félénk, depressziós sőt beteges is lehet ha nincs menekülési útvonala, ha állandóan tűrnie kell a gyerek zajt -a folytonos molesztálást,nem tekinthető játékszernek egyetlen élő kisállat sem-ezt egy bizonyos életkorig nem értik meg a gyerekek, nagy odafigyelést igényel.Nem hiszek sajnos  a Perzsa cica terápiás cicakánt való  kis lakásban tartásának helyességéről!

Kép

Kép

 Ahhoz hogy a cica mentálisan és fizikai értelemben is egészséges legyen, huzamosabb időt kell az új otthonában eltöltenie.Meg kell szoknia hogy otthonát biztonságosnak érezhesse az alatt fontos ne vigyük sehová még egy rövid időre sem.  

 

Kép                             

 

                              Jó tudni ........

 

A kiscicák 64-68 napra születnek ,a szemük 8-12 napos kortól nyílik , a mama szereti a biztonságos, védett sötétebb helyeket Kép

KépKép 

Szerencsés esetben 4 hétig csak !!!szopnak a kicsik ,majd lassan ismerkednek az egyéb táplálékkal ,  de ez is eltérő..vannak akik már 4-5 hetesen szépen elkezdenek eszegetni és szopnak is persze!Olyan is van 1-1 kiscicát pót tápszerrel is etetgetünk születésétől , szükség estén!

Téves az az elgondolás a mama cica "neveli"fel a kicsiket és semmi egyéb dolga sincs a tenyésztőnek .ki kell próbálni!

A felnőtt cicákat  az év minden napján, a  mama cicákat a vemhesség-szoptatás alatt kiemelten kitűnően kell etetni ,egyedül mégsem tudja ellátni a legjobb esetben sem a kicsiket 4-5 hetes kortól már a babáknak  a legjobb eledeleket kell kínálnunk,hogy szépek és egészségesek legyenek,fejlődjenek a teljes elválasztásig miután napokig vártuk születésüket , éjjel -nappal felügyelve a mamát,hogy szükség esetén segítségére legyünk és a születés után mindegyik apróság nyerő helyet találjon a szopáshoz -ha úgy alakul 3 óránként pótoljuk etetéssel az anyatejet. Természetesen a perzsa cicák szoba lakók, így a szoba tisztaságra nevelés, a tisztán tartás , fürdetés, napi ápolás elengedhetetlen feladat amely nem kevés időt és munkát! igen jelentős többletmunkát igényel egy kint élő cica családdal ellentétben- igen  bizony  és összehasonlíthatatlanul több odafigyelést követel meg a nevelésük.. 

 

Kép

Kép

 

Kép

 

img_1889.jpg

Kép

Kép

A tejfogak száma 26-állandó  fogaik/30/ 6-8 hónapos korban nőnek ki.

A cica a hangokat kétszer olyan nagy tartományban fogja fel, mint az emberi fül ezért is reagál érzékenyen a legapróbb zörejre is.Színlátása nem fejlett.Szaglása nem olyan jó mint a kutyáké,de a barát-ellenség azonosítására az érintkezésben nagy szerepe van a szagminta vételnek.

Kép

 

A gének mint tudjuk,irányítják a szőr színét,hosszát a testfelépítést,de az öröklött jellegnek  a cica minden egyes tulajdonsága szempontjából nagy szerepe van.Legalább akkora szerep jut a környezetnek is,hogy a remek adottságokat az örökleteseket,milyen hatásfokkal tudja kiaknázni  a cica.

 

A környezet már embrionális fejlődésben is kifejti hatását,bármilyen kiváló képességet is örököl egy macska a rosszul tápláltság a stressz gyenge csontozatot ,csenevész utódokat eredményez-mindennek ugyan nincs köze az örökléshez-arról szól, hogy a környezet az adott esetben az öröklött tulajdonságok kibontakozásához teremt kedvező/vagy éppen kedvezőtlen/feltételeket és mindez igaz a betegségek kialakulására is.Egészségügyi problémák,az alsó húgyúti megbetegedés -húgyhólyag gyulladás kiváltó oka igen gyakran stressz - szorongás! és nem örökletes tényező vagy ezek együttes hatása itt is megemlítve a környezet -az élettér meghatározó szerepét a cicák egészségét tekintve.A PKD negatív teszt kiszűri az örökletes "vesebajt"az adott szülőktől, de nem jelenti azt hogy ezzel biztosítva van egy életre a cicánk ilyen irányú megbetegedésének kizárása, a szerzett és nem örökletes előfordulásra.

 

Kép

 

Kép

Nem elég ha egy cica szép és mindenben megfelel az esztétikai előírásoknak,mivel családban emberek között fog élni,igen fontos hogy barátságos és kiegyensúlyozott temperamentummal is rendelkezzen. Természetesen ezt nagyon nehéz befolyásolni vannak születetten kevésbé ölbeülős és hízelgős cica gyerekek kicsit távolságtartók és folyton láb alatt lévők almon belül is lehetnek eltérő jelleműek/megfigyeltem hogy kifejezetten anyai ágon örökletes ez egyes almokban és a hosszabb orrtípusú cicáknál fordul elő a tartózkodóbb személyiségű/ .Nagyon fontos ezért pici kortól vegyük kézbe a kicsit ismerje és tudja a szerető emberi kéz jelenlétét ezzel lehet javítani a születetten nehezebben kezelhetőkön.Állati viselkedéskutatók azt állítják apai ágon öröklődik a cicák ilyen jellembeli irányultsága de  tapasztalataim ezt semmivel nem támasztották alá , ugyanis a kandúrjaim mindig nagyon barátságosak voltak.Ugyanez vonatkozik a " méretekre" is vannak kisebb termetűre növők és nagyobb erősebb testalkatúak  a szép nagy  erőteljes felépítésűek  többnyire kandúrok a nőstény cicák szinte mindig kisebbek legalábbis valamivel.

 

                 ramszi-ffkjun.jpg

 

                              Kiállításokról  pár szóban.........

Manapság minden ambiciózus gazdi jó eséllyel megmérettetheti cicáját/ és persze önmagát is milyen ügyes /egy cica kiállításon,  több is kerül megrendezésre évente magyar Egyesületek szervezésben és ezeken elismert nemzetközi Bírók mondják el véleményüket , bírálják el a cicákat egy fajta  standard alapján ,amely azért elég tágan - szubjektíven! értelmezett és minden Bíró egyéni " ízlését" is meghatározza melyik fajta cicát értékeli a legszebbnek.

A kiállítási szereplés soha nem ad teljes képet a tenyészet összességét illetően-nem látszanak itt genetikai -tartási hibák és egyéb fellelhető bajok a cicák egészségére.A kiállítások  sajnos nem biztosítanak arról soha sem egy kiállítót milyen szintű is egy -egy adott cica? miért is..mert ehhez 2 nap alatt hasonló bírálatnak kellene lennie a 2-3 -4 különböző Bírótól..de ez messze nem így van!

A tenyésztőknek talán jobb a kiállításokon nem csak hagyományos napi 1 bírálat rendszer...jobb a több ringes több szem -többetlát alapon!

A magam részéről legjobban kedvelem az amerikai rendszerű TICA   valamint WCF több ringes kiállításokat.borisz-a-kiallitason-tica-ring-2012-nov-17.jpgtica-szalagok.jpg

Itt a TICA 1-2 napon 5-6 nemzetközi Bíró is látja...a WCF ring is több  szemmel értékeli küllemi jegyei szerint a bemutatott cicákat, sokkal nagyobb az esélye- valós képet kapunk cicánk sztenderd szerinti megfeleléséről, mint abban az  esetben ha csak 1 a hagyományos bírálatot képviselő mond róla " ítéletet" ilyen esetekben fordulhat elő az a körülmény -vagy bejön a cica pont annak a bírónak vagy nem és ezzel vége is az adott nap kiállítási szereplésének  és nem biztos jó döntést kaptunk!Máskor meg egészen mást egy másik Bírótól... vagyis a kiállítási kép sokszor személyre szabottan elfogult vagy kérdőjeles is lehet

Egy ami biztos!Legnehezebb dolga kiállításokon is a Perzsásoknak van!!

Rövid vagy félhosszú szűrű cicát bemutatni egészem más feladat mint egy perzsát /na meg ha több órás utazás is van mögötte!

A másik is megint csak lényeges dolog...ha hisszük ha sem..így olvasóként!

Semmit sem jelent / vagyis csak egy papírt 1-1 perzsa cica kiállítási minősítése a Tenyésztés szempontjából!

Nem mindig a győztes kandúrok produkálnak jól, bár igaz a genetikai  tartalmakat örökítik az utódokban.../már ha örökítik is jó fedező kandúrok is lesznek?/

A Nőstény cica kiváló szereplése sem ad semmilyen támpontot arra nézve milyen anya lesz?

beci-kosarban.jpg

 

 

bendi-es-indy-2008.jpgkiallitasi-ketrec-armin.jpg

 

 

Kép

s-alom-hr-32-kek-point-2012.jpg 

Azt sem vehetjük rossz néven ha cicánk bizonyos embereket elkerül,őt nem kötik illemszabályok és nem kedvelik a kellemetlen sipítozó hangokat vagy a túl hangos beszédet .

Kép

Kép

Szülők színjegyei alapján az öröklésmenet ismeretében már előre tudjuk a kicsiknél várható szín tartományokat,de ennek megjelenési formája  ezen belül véletlenszerű almonként.babak-ketten.jpg

 

 

 

Kép

Himalája perzsák közel-fehér szőrrel születnek.Ez viszont csak 1-2 napig marad így...

Fehér alap színe csak a vörös és krém himalájáknak marad.

Más színű cicáknál..a point jegyek..hamar megjelennek...előbb a fülecskéken-farkincán..arcon..sőt már sokszor 2,-3, napon is.

himalaja-kek-babszika-sz88.jpg 

 

 

 


Kép 

 

 

 

 

 

 

borisz-tk-macskamania.jpg

Macskás Egyesületek és a törzskönyvezés  rövid  áttekintése  kezdetektől-napjainkig 

Nálunk a macskatenyésztés és tk-vezés 1971-ben kezdődött/MAVAD/ a Házinyúl és Prémesállattenyésztők Országos Egyesületén belül létrehozott Díszmacska Szakosztályban.Fő tevékenysége  a perzsa macskák nagybani exportja volt a 80-as évek végéig-MAVAD bonyolította.1976-ban Budapesten ez a szakosztály rendezte meg az első hazai macskabemutatót-majd 1978 ban csehszlovák kezdeményezésre tagja  lett a FIFE -nek.

1979-ben a Díszmacska szakosztály megszüntetésre került/törzskönyv-hamisítások , viták és botrányok miatt/1971 előtt nem volt múltja a tk-vezésnek,így nem volt ismert ősi sora sem a cicáknak ezért a törzskönyvi kivonatokban ezeket fantázia nevekkel/piros betűvel írottan/helyettesítették-az ok -   az exportra  kiküldött macskák csak okmányokkal ellátottak lehettek ,ez viszont hiányosan állt rendelkezésre.1978-ban a háromezret sem érte el a törzskönyvezett macskák száma ebből 1055 macska főtörzskönyvében szerepelt a /piros/azaz fantázia -kitalált fajta és név.

1979-ben /az előzőekben említett egyesület megszűnte után/alakult meg az MMOE /Magyar Macskabarátok és Tenyésztők Országos Egyesülete-a vezetőség szinte kivétel nélkül tenyésztő volt/ahol tovább dolgoztak az előd szervezet okmányaival és adattartalmával /gyanús-bejegyzésekkel/és hasonló elvekkel mint elődeik-i az egyesület megszüntetve lett 1981-ben.

A FAMKAT /Magyar Fajtanemesítő Macskatenyésztők és Macskavédők Országos Társasága/1980 -ban alakult /TIT-keretek között/kezdettől tiltva az állatkereskedőknek való értékesítést és magalakulása óta végzi/alomszemle után/a törzskönyvezést -ma már egy tagegyesület keretében..

 

A törzskönyv a cica igazolványa tartalmazza személyes adatait.A tk -vet mindig az adott Egyesület állítja ki ahol tag a tenyésztő!

Az alombejelentőt viszont mindig a Tenyésztő állítja ki..így fontos a korrektség a tudás a megfelelő okmányok megléte.

Amit röviden még tudni kell...ha átnézzük cicánk törzskönyvét..és biztosabbak szeretnénk lenni annak valószínűségében/mert sok " furcsa" okmány is látható még manapság is..holott az örökletes szín genetika ma már nem egy rejtélyes valami..és ettől n i n c s ! eltérés!

Himalája cicák/a sziámi jegyesek-a colourpointok/..csakis olyan szülőpártól származhatnak...ahol mind a két szülő hordozza ezt a " sziámi gént"

Vagyis küllemi jegyeik alapján himaláják...vagy az egyik himlája /küllemre/de a másik ugyan látszatra perzsa..de cpc-s vagyis hordozója a génnek...olyan is lehet mind a két szülő..ugyan látszatra perzsa..de! mind a ketten himalája-sziámi gént hordozók..

Ha csak az egyik hordozó... a másik cica ettől mentes..akkor minden utód,csakis perzsa lehet/külleme tekintetében/..de ők már hordozni fogják a jövő generációjában a sziámi gént...vagyis cpc-s perzsák lesznek!

Az olyan állítások és még ma is látható hibás törzskönyvek..ahol csak úgy a semmiből..lesznek /minden himálaja gén nélküli szülőpárnak hopp egy himalája kölyke...na ezek hamis papírok!/

                   

                                         Szinekről...........
A szőr színe szerint három fő csoportba oszthatók:tömör színűek /fehér-fekete-kék-krém-vörös/
A tömör színeknél fontos a szőrszálak egész hosszában azonos színűek legyenek egészen a szőrtőig ne legyenek benne fehér szőrszálak csíkok rozsdás vagy az alapszíntől eltérő árnyalatú foltok.A perzsa cica teste zömök erőt sugárzó

kek11-csuti-2010.jpg

zorro-5-hetes-2.jpg

maffi-tt.jpg

pedro-2011-h.jpg

 r-alom-ramszi-2012-ae.jpg

A domináns fehér cica szemfény vesztő mert a fehér szőre alatt számtalan egyéb színt rejteget: tömör színeket -színfoltokat-cirmos csíkokat a domináns fehér szín " maszkíroz" minden más színt és hasonló pártól a fehér mellett több más színű cica is születhet.A fehér kölyökmacska feje búbján a színes folt /ami éréssel eltűnik/ azt jelenti a cica több szín tartománnyal is rendelkezik génjeiben és a kék szeműek esetében /ahol sok a halláskárosult amit sajnos a belső fül sorvadása okoz pár nappal születés után indul meg visszafordíthatatlanul-a szűrés biztosítja nem tenyésztenek tovább az ilyen egyedekkel , gondos gazdáknak ivartalanítva adják át- a süket cicák nem jó anyák nem hallják meg kicsinyeik hívó szavát/ez a foltocska jó jelnek számít nem süket a kiscica .Felemás szemmel is születnek/kék-sárga / vagy csak sárga.
A fekete perzsa tenyésztése nem egyszerű és rendkívül nehéz tökéletes mélyfekete színváltozatot " létrehozni" minden vörhenyes és füstös árnyalattól,fehér szőrszálaktól menteset.A napsütés megfakítja , a párás levegő barnássá teszi szőrét.

 r-alom-ramszi-2012-p-22.jpg

mafi-ff.jpg

Másik érdekesség a tömör színű cicáknál a " nemhez kötött vörös vörös/-krém/ gén" ez azt jelenti csak olyan szülőpártól lesznek vörös kandúrok és nőstények ahol mind a két szülő  vörös génnel rendelkezik azaz=/vörös és vörös/krém/ vagy vörös és -teknőc/kék-krémteknőc vagy fekete- krém-teknőc/ szülőktől/ . A  vörös cicák kölyökkorban mindig cirmos mintázatúak a végleges színt másfél éves korukban érik csak el.Azokban az almokban ahol csak az egyik szülő vörös vagy krém/ a másik nem-kivéve a teknőc nőstényektől születhetőket/ csak vörös és krém színű kandúrkák születhetnek/nőstények nem/ igen gyakran a lányok teknőc és kék-krém színűek/ez is nemhez kötött szín/ valamint gyakori még a fekete és sötétebb kék színű utód is /ez esetben mindkét nemben  -fekete és kék/ - a teknőc nőstényeknél vörös párral kék és fekete kandúrok születnek -teknőc lányok és vörös lehet mindkét nemben az alomban  /

 

kek-krem-2009.jpg 

r-alom-bb-2012.jpg

 

maya-hh.jpg 

r-alom-szsz-roxi1-2012.jpg

 

 

 

 

Foltosak- amelyekben egy vagy több tömör szín keveredik/kék-krém,teknőctarka,teknőc-fehérrel / bicolorok-tricolourok-a fehér szín és a foltosság mértéke szerint lehetnek: van-,harlekin- és bicolour változatban/  ide sorolják a cirmos mintázatúakat is /kék,-fekete,-vörös,-krém cirmosokat is pedig az ezüst cirmosok tulajdonképpen az ezüstök csoportjába tartoznának, de mivel cirmosságuk erőteljesebb mint az ezüstös jelleg több egyesület a foltos macskaként sorolja be őket van ahol az ezüstökhöz.A teknőctarka cicák mindig nőstények/igen ritkán állítólag előfordulhat ilyen színű hím is de mindig steril-nem találkoztam ilyennel még/zsani-2008-april.jpg

img_3081.jpg

r-alom-2012-ket-kislany-teso.jpg 

 

mollyka-2011-april.jpg 

 

csuti-a-kislanyaval.jpg 

img_1174.jpg 

zsani-husvetkor.jpg

img_2757.jpg

 

 

 

 

 

 

  

 

 r-alom-rezike-2012-a-16.jpg

 r-alom-roxi-8-hetes-ml2.jpg

 

 

 

 Ezüstök  a harmadik csoport képviselői:csincsilla,árnyalt-ezüst-fekete és kék-füst,árnyalt,.gyöngyház és füst cámeák.Az ezüst az egyik legszebb csoport a perzsa palettán a szín jellemzője a szőrszálak részbeni pigmentáltsága.Az aljszőr mindig fehér az hogy a cica melyik színhez tartozik ezen belül attól függ hogy a szőrszálain milyen hosszúságban helyezkedik el a pigment.Származásukat visszavezetni az ezüst-cirmosokhoz lehet.Az ezüst cirmosok esetében azonban a pigment hiány csak az aguti/csíkok közötti/területen nyilvánul meg.A csincsilla perzsa bundácskáján a pigment csak a szőrszálak végén jelenik meg szeme zöld.A csincsilla kölykök igen sötét sokszor cirmos bundával születnek és gyűrűs farokkal ez a csíkos ősre utal növekedéskor a szőr hossza megnő eltűnnek a csíkok és gyűrűk csoda szép bundára vált - másik jellegzetessége   a zöld szemet körülvevő "maszkara" A füst cica ennek ellentéte mély sárga szemmel arcot ezüstös nyakfodor öleli fülpamacsok ezüstösek aljszőrzet fehér míg a takarószőr fekete mozgás közben villan át a fekete szőrön a fehér aljszőr.Az árnyalt-ezüst /zöld szemű/vállain-hátán-arcán-farkán/erőteljesebb a spricceltség arcon megengedett a cirmos mintázat is./Csincsilla almokban mindkét változat előfordul -az árnyalt -ezüst a csincsillák önálló státusszal bíró alváltozata/Az " ónszínű" perzsa annyiban más hogy a köpönyeg-sötétebb és összefüggőbb.A cámeo cicák a csincsilla-árnyalt-ezüst-füst vörös megfelelői szőrük " mákozottsága" és a pigment lerakódás egyező kell legyen az előbb ezüstöknél leírtakkal mintázatuk szerint/árnyalt-gyöngyház-csincsilla vörös megfelelője/füst cámeo,szeme viszont mély narancs vagy rézszín lehet /zöld nem/ezért csincsillával nem is ajánlott párba tenni és cirmos mintázatúval sem /párnak sima vörös vagy krém -sárga szemű füst a legmegfelelőbb/

borisz-nov-ss6.jpg

 

borisz-baba-2012-jun-9-n.jpg

 borisz-mszk-3okt-20.jpg

A cirmos mintázatú perzsák érdekes módon  főleg a barna cirmosok erőteljes szervezettel hosszú életre hajlammal bírnak, talán azért is mert viszonylag kis egyedszám miatt nem fejlődtek teljesen a modern perzsa irányába.Ritka közöttük a a széles lapos fejű és rövid orrú példány ez visszavetette ugyan kiállítási pályafutásukat,de szépségüket semmiképpen sem.Fontos a megfelelő párválasztás hozzájuk legjobb ha fekete-sötétebb kék-kék-krém vagy teknőcökkel és nem ezüst vagy vörös cirmossal  tesszük párba  őket .giduska-a-picivel.jpg

 

 

 

 

gidka-szep.jpg

 

 

ezust-tabby-baby.jpg

ezust-tabby-szepsegem.jpglilcsi-o-kek-fust.jpg

 

 

 A himalája/colourpoint/cicák külön csoportot képviselnek sajátos sziámi színezetű bundájuk miatt.Eredetileg a sziámi macskára jellemző 4 alapszínben /fóka-kék-csokoládé-lila/pompázott bundájuk majd a sziámi macskák új színeinek/a cirmos,teknőc-vörös.-/létrehozása után a himalája cicák is éppen annyi színben jelentek meg.A himalája perzsa típusa semmiben sem térhet el a perzsától.A kölykök fehéren születnek a testvégeken a pigment csak pár nappal később kezd el lerakódni-először a fülén az élein majd az orrtükrön a talppárnákon és a farkon.A szőre nem igazán látszik hosszúnak csak több hét után bontakozik ki teljesen.Bundájuk a testen tömör színű kell legyen a hideg testtájak színezettek.2009-indy2.jpg

 

 

 

 

 

A himalája perzsa a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik a perzsák között,megvan benne a perzsa szelíd ragaszkodó természete -ugyanakkor éber eleven ,de nem olyan hangos és követelőző mint egy sziámi.Szeme kék, mint a sziáminak ,maszkja ,füle,lába,mancsa a test alapszínétől elütő "sötétebb" a colourpoint " színesvégűt" jelent a cicák alapszínéhez jegyek társulnak meghatározott előfordulási lehetőséggel a jegyek csak a hideg testtájakon megengedettek/fehér foltosság nem megengedett sztenderd más színekkel együtt.

 

                                                                                                    beci-a-pici-jerryvel.jpg

 Fehér alapszín vörös/krém jeggyel/

 

 

 

      babak-a-negyes-cs.jpg                          

 

Seal/fóka/ jegyekhez krémes -selymes meleg krém alapszín

 

 

    

ince-a-royaloson.jpg

 bendi-2-eves.jpg

 

 kék színjegy jégfehér alapszínnel

 

 

 

diana-k-csalad-szolnok-megye.jpg

 

 

 

  seal-tortie/fóka-teknőc-nőstény mindig/ halvány krém szín -vörös és krém foltokkal                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Kép                                                                                                                                                  kék-krém/blue-tortie-nőstény mindig/-kékes v.krémes alapszín kék és krém foltos maszkkal.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Vannak csodás, lila, csokoládé és lila -krém valamint cirmos/tabby/+mintázattal ellátott változatok is-ugyanezekkel az alapszínekkel .A fehér -foltok,fehér lábujjak,hason vagy az oldalakon megjelenő foltok-csíkok eltérő színű szálak a foltokban, valamint a kancsalság és túl egyenes orr/mely a sziámihoz hasonlít/ hibának számít kiállításra nem nevezhető.                 

 

 

A perzsa cica rövid szőrben az EXÓ szépség és kedvesség minden színben művészien megalkotott fajta minden megvan benne amit a perzsa cicákért rajongók szeretnek

.Kerek arcocska -rövid sűrű bársonyos bunda kedvesség és nem csomósodó szőr, de azért azt vessük el nem kell ápolni a szemét és bundát mert a rövid szőr is hullik napi ápolást igényel.

Későn érő fajta általában/de a nőstények előbb lesznek ivarérettek/ és kitűnő anya őt szerető környezetben., az egész világon a perzsa -rövid szőrű változata és együtt tenyésztik őket!

Orra rövid és pisze széles határozott stoppal .Teste zömök rövid lábacskákon fara kerekded-méretét tekintve  közepes vagy nagy   kell legyen a nőstények kisebbek.Farok rövid és arányos a testmérettel.Szőre egyenletes hosszúságú  az egész testen puha és plüss-szerű-minden színben megengedett./Nem lehet lebegő szőre/

 

gyombi-3.jpg

 

 

 

 

 

 gyomi22.jpg

 

 

 

 

gyombi1.jpg

Kép

 

A mappában található képek előnézete Himalája baba cicák-időben folyamatos feltöltéssel